Orasul
Biserica Neagra
Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche, in maghiara Fekete Templom) este o biserica evanghelica in stil gotic. Construita in jurul anului 1380 (probabil incepand cu 1377) si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689, cand a primit numele actual. Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.
Cetatuia de pe Straja
Un punct important de aparare, era Cetatuia de pe Straja, sau Dealul Cetatii, cum e numit astazi. La inceputul secolului XV, aici exista doar un turn de veghe, care a fost completat in 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus in 1529 de armata lui Petru Rares, in locul lui au fost inaltate, un sfert de veac mai tarziu, ziduri de piatra si au fost sapate santuri. Un incendiu din 1618 i-a adus stricaciuni grave, astfel ca, in 1625, cetatea a fost refacuta aproape in intregime. In 1627 a fost sapata in interior o fantana de 81 m. La 1630, cetatuia capata cele patru bastioane de la colturi. Pierzandu-si importanta in secolul XVII, a slujit drept depozit si mai apoi de cazarma plaiesilor. De aceea, intr-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plaiesilor. Din secolul XVIII si pana in 1954 a servit si drept inchisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului Brasov pana in 1975, pentru ca din 1981, dupa o ampla restaurare sa devina un complex turistic cu specific medieval.
Bastionul Graft
Bastionul Graft sau Bastionul Poarta (germana Torbastei), cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit intre anii 1515 – 1521, fiind menit sa faca legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb. Pozitia sa, aflata aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetatii, a facut ca bastionul sa capete si o alta importanta. Din el erau aparate poteca ce trece pe langa paraul cu acelasi nume, precum si zidurile exterioare din acea parte. Pentru aceasta, bastionul avea goluri de tragere si guri de pacura care s-au pastrat pana astazi.
Biserica Sf. Bartolomeu
Biserica evanghelica Sfantul Bartolomeu este cel mai vechi monument de arhitectura al orasului Brasov. Constructia ei a inceput la 1260! Este o biserica simpla, fara ornamentatii, in stil roman (cistercian).
La acest monument atentia este atrasa de elementele de stil gotic de la ferestre si portaluri, precum si resturile de pictura din una din capele, care dateaza dinaintea Reformei.
Piata Sfatului
Piata Sfatului din Brasov este probabil cel mai cunoscut si cel mai vizitat loc din oras, fiind frecventat atat de turisti cat si de localnici pentru care reprezinta un loc de relaxare si punct de intalnire intre prieteni. In mod frecvent aici sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte in aer liber sau targuri tematice (targul mesterilor populari, targul de flori, etc).
Piata Sfatului este punctul central de plecare spre cele mai multe obiective turistice din Brasov cum ar fi Biserica Neagra, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastioanele vechii cetati, Strada Sforii, portile de acces in vechea cetate – Poarta Schei, Poarta Ecaterinei – vechile ziduri ale cetatii de sub Tampa, etc.
Prima Scoala Romaneasca
Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechii scoli romanesti din curtea Bisericii Sf. Nicolae. Prima data amintita in documente in 1495. A fost refacuta in stil baroc, asa cum arata si astazi, noua constructie dateaza din anii 1760-1761. In salile de clasa ale vechii scoli se gasesc urme ale activitatii Diaconului Coresi, cel mai mare carturar si tipograf roman din secolul al 16-lea. Editor si traducator de carti in limba romana, folosind graiurile din sudul Transilvaniei si nordul Tarii Romanesti, el a pus bazele literaturii romane scrise si totodata ale limbii noastre literare.
Turnul Alb
Construit intre anii 1460 si 1494, Turnul Alb impresioneaza si astazi prin masivitatea si zveltetea liniilor sale arhitectonice. De-a lungul zidurilor sale, turnul prezinta metereze, guri pentru smoala si balcoane sustinute de console cioplite in piatra. Aflandu-se la 59 m departare de zidul cetatii, turnul comunica cu aceasta printr-un pod mobil ce facea legatura intre turn si Bastionul Graft. Avea vedere spre Blumana si, cu cele 5 etaje ale sale, era cel mai ridicat punct de fortificatie din Brasov.
Strada Sforii
Strada Sforii constituie cea mai ingusta ulita din Cetatea Brasovului. Desi unii sustin ca este o strada veche si ca ar fi cea mai ingusta din Europa, totusi, adevarul este ca Strada Sforii a fost creata in sec. XIX ca un gang de acces pentru pompieri.
Bastionul Tesatorilor
Situat in coltul de sud-vest al cetatii Brasov, Bastionul Tesatorilor ocupa o suprafata de 1.616 mp. Zidurile sale au o grosime cuprinsa intre 4 m la baza si 1 m la cel de-al patrulea nivel al constructiei. Construit pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de pacura si cu doua turnuri de straja, bastionul are o arhitectura unica in sud-estul Europei. Fiind crutat de marele incendiu de la 1689, se pastreaza in forma sa originala. Cele dintai lucrari de constructie au avut loc intre 1421 si 1436, fiind ridicate primele doua nivele.
Turnul Negru
A fost construit in 1494, pe Dealul Straja, in dreptul Bastionului Fierarilor. Turnul este asezat pe o stanca si ocupa o suprafata de 50 mp. Initial avea o inaltime de 11m, dispunea de trei galerii etajate cu trei randuri de guri pentru atac si de un sistem de legatura cu cetatea. Turnul Negru, ca si Turnul Alb, a fost construit pentru a impiedica instalarea inamicului pe Dealul Straja de unde acesta ar fi putut ataca cu mai multa usurinta cetatea. Astazi in incinta turnului se afla un muzeu.
Poarta Ecaterinei
Vechea poarta iesea in afara zidurilor cetatii si dispunea de galerii din lemn etajate. In 1559 se construieste in fata portii un turn patrat, prevazut cu un pod mobil pe lanturi, peste santul cu apa. Zidurile care alcatuiau aceasta poarta au fost demolate in 1827. In prezent se mai pastreaza turnul din exterior.
Bastionul Postavarilor
Bastionul Postavarilor a fost unul dintre cele mai puternice puncte de aparare a cetatii. Situat in coltul de est al cetatii, conceput in forma de elipsa, bastionul, restaurat in anii trecuti, poate fi vazut si astazi. Grosimea zidurilor este de 2 m, diametrul de 16 m, inaltimea de 12,7 m. Initial, bastionul a apartinut breslei aurarilor care, asa cum se atesta intr-un document, l-a inzestrat cu 10 bombarde comandate la Praga si cu 16 archebuze. In 1640 acesta este incredintat postavarilor de catre aurarii care preiau un alt punct de aparare.
Poarta Schei
Se afla langa Poarta Ecaterina si a fost construita in perioada 1827 – 1828. Construita din piatra si caramida in stil clasic, Poarta Schei are forma unui arc de triumf cu trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor. Inscriptia in latina marcheaza momentul construirii portii cat si precizarea ca aceasta poarta a fost ridicata in urma vizitei imparatului Francisc I. la Brasov in anul 1817.