PROIECT PILOT PENTRU A DEVENI HOTEL CU CONSUM APROAPE ZERO ENERGIE!
UN HOTEL VERDE

Proiectul
NeZEH

Proiectul NeZEH a fost lansat in anul 2013 de catre un consortiu de organizatii si institutii europene preocupate de viitorul generatiilor urmatoare, in lipsa unor masuri aplicabile in cel mai scurt timp. Astfel, hotelul Kolping alaturi de alte doua hoteluri din Romania a deschis lista unitatilor de cazare ce si-au asumat angajamentul de a deveni Hotel cu consum aproape Zero Energie ( Nearly Zero Energy Hotels ) si sa se alinieze celor 16 unitati din Croatia, Grecia, Franta, Spania, Italia si Suedia.

Doua hoteluri din municipiul Brasov si un hotel din Balvanyos au devenit printr-un program cu finantare europeana deschizatoare de drumuri in ceea ce priveste implementarea conceptului de cladiri cu consum aproape zero energie in Romania.

In cadrul hotelurilor pilot s-au realizat audituri energetice, fiecare audit a propus masuri de eficienta energetica si introducerea energiei regenerabile. Ulterior, s-au realizat studii de fezabilitate care au inclus rata rentabilitatii pentru scenarii alternative, oferind sprijin hotelierilor pentru a inainta spre atingerea obiectivelor neZEH.

Fiecare plan major de renovare include atat masuri de eficienta energetica, cat si de integrare a energiei regenerabile, precum si actiuni pentru a determina schimbari de atitudine atat in cazul managementului si angajatilor acestor hoteluri, cat si in cazul oaspetilor gazduiti de hoteluri.

Pentru realizarea unei eficiente energetice au fost luate unele masuri precum montarea unor panouri solare pentru a produce apa calda menajera, anveloparea cladirii, montarea unor robinete cu doua trepte de putere, pentru evitarea consumului excesiv de apa, dar si sisteme pentru decuplarea de la energia electrica, atunci cand camera nu este ocupata, inlocuire surselor de iluminat clasice cu cele de tip LED, montarea unor centrale termice in condensatie etc.

Au fost reduse emisiile de CO2 cu 60,4%, consumul de energie electrica cu 40% si consumul de energie termica cu 35%.In urmatorii doi ani vor fi investiti circa 40.000 Euro pentru sporirea eficientei energetice.

In luna martie la Bruxelles a fost evidentiat acest program printr-un eveniment organizat in cladirea Parlamentului European, sub patronajul d-nei Maria Grapini, europarlamentar din Romania, la care au participant reprezentanti ai institutiilor europene, echipa NeZeH si reprezentantii hotelurilor respective. Din partea hotelului Kolping a participat Irina Vasiu-Eris, organizator de evenimente.

Se doreste extinderea acestui program pentru hotelurile mici si mijlocii.

ro_RO