Rezervari la: 0040-(0)268-413.529

This is Brașov!

Biserica Neagră

Biserica-Neagra-02

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiara Fekete Templom) este o biserică evanghelică în stil gotic. Construită în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) și cunoscută inițial sub numele de Biserica Sfânta Maria, clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

Cetățuia de pe Straja

cetatuia

Un punct important de apărare, era Cetăţuia de pe Strajă, sau Dealul Cetăţii, cum e numit astăzi. La începutul secolului XV, aici există doar un turn de veghe, care a fost completat în 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus în 1529 de armata lui Petru Rareş, în locul lui au fost înălțate, un sfert de veac mai târziu, ziduri de piatră și au fost săpate șanțuri. Un incendiu din 1618 i-a adus stricăciuni grave, astfel că, în 1625, cetatea a fost refăcută aproape în întregime. În 1627 a fost săpata în interior o fântâna de 81 m. La 1630, cetăţuia capătă cele patru bastioane de la colțuri. Pierzându-și importanța în secolul XVII, a slujit drept depozit și mai apoi de cazarma plăieşilor. De aceea, într-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plăieşilor. Din secolul XVIII şi până în 1954 a servit şi drept închisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului Braşov până în 1975, pentru că din 1981, după o amplă restaurare să devină un complex turistic cu specific medieval.

Bastionul Graft

Bastionul-Graft

Bastionul Graft sau Bastionul Poarta (germană Torbastei), cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit între anii 1515 – 1521, fiind menit să facă legătura între oștenii din cetate și Turnul Alb. Poziția sa, aflată aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetății, a făcut ca bastionul să capete și o altă importanță. Din el erau apărate potecă ce trece pe lângă pârâul cu același nume, precum și zidurile exterioare din acea parte. Pentru aceasta, bastionul avea goluri de tragere și guri de păcură care s-au păstrat până astăzi.

Biserica Sf. Bartolomeu

biserica-sf-bartolomeu-1

Biserica evanghelică Sfântul Bartolomeu este cel mai vechi monument de arhitectură al oraşului Braşov. Construcţia ei a început la 1260! Este o biserică simplă, fără ornamentaţii, în stil roman (cistercian).
La acest monument atenţia este atrasă de elementele de stil gotic de la ferestre şi portaluri, precum şi resturile de pictură din una din capele, care datează dinaintea Reformei.

Piața Sfatului

piata-sfatului

Piaţa Sfatului din Braşov este probabil cel mai cunoscut şi cel mai vizitat loc din oraş, fiind frecventat atât de turişti cât şi de localnici pentru care reprezintă un loc de relaxare şi punct de întâlnire între prieteni. În mod frecvent aici sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber sau târguri tematice (târgul meşterilor populari, târgul de flori, etc).
Piaţa Sfatului este punctul central de plecare spre cele mai multe obiective turistice din Braşov cum ar fi Biserica Neagră, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastioanele vechii cetăţi, Strada Sforii, porţile de acces în vechea cetate – Poarta Şchei, Poarta Ecaterinei – vechile ziduri ale cetăţii de sub Tâmpa, etc.

Prima Şcoală Românească

prima şcoală românească

Muzeul primei şcoli romaneşti este adăpostit în clădirea vechii şcoli romaneşti din curtea Bisericii Sf. Nicolae. Prima dată amintita în documente în 1495. A fost refăcută în stil baroc, aşa cum arata şi astăzi, noua construcţie datează din anii 1760-1761. În sălile de clasă ale vechii şcoli se găsesc urme ale activităţii Diaconului Coresi, cel mai mare cărturar şi tipograf roman din secolul al 16-lea. Editor şi traducător de cărţi în limba romana, folosind graiurile din sudul Transilvaniei şi nordul Ţării Româneşti, el a pus bazele literaturii romane scrise şi totodată ale limbii noastre literare.

Turnul Alb

turnul-alb-brasov

Construit între anii 1460 şi 1494, Turnul Alb impresionează şi astăzi prin masivitatea şi zvelteţea liniilor sale arhitectonice. De-a lungul zidurilor sale, turnul prezintă metereze, guri pentru smoala şi balcoane susţinute de console cioplite în piatră. Aflându-se la 59 m depărtare de zidul cetăţii, turnul comunica cu aceasta printr-un pod mobil ce făcea legătura între turn şi Bastionul Graft. Avea vedere spre Blumana şi, cu cele 5 etaje ale sale, era cel mai ridicat punct de fortificaţie din Braşov.

Strada Sforii

Strada-Sforii-din-Brasov-03

Strada Sforii constituie cea mai îngustă uliţa din Cetatea Brasovului. Deşi unii susţin că este o stradă veche şi că ar fi cea mai îngustă din Europa, totuşi, adevărul este ca Strada Sforii a fost creată în sec. XIX ca un gang de acces pentru pompieri.

Bastionul Ţesătorilor

bastionul-tesatorilor-din-brasov-exterior

Situat în colţul de sud-vest al cetăţii Braşov, Bastionul Ţesătorilor ocupa o suprafaţă de 1.616 mp. Zidurile sale au o grosime cuprinsă între 4 m la bază şi 1 m la cel de-al patrulea nivel al construcţiei. Construit pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de păcură şi cu două turnuri de strajă, bastionul are o arhitectură unică în sud-estul Europei. Fiind cruţat de marele incendiu de la 1689, se păstrează în formă sa originală. Cele dintâi lucrări de construcţie au avut loc între 1421 şi 1436, fiind ridicate primele două nivele.

Turnul Negru

turn-negru2

A fost construit în 1494, pe Dealul Strajă, în dreptul Bastionului Fierarilor. Turnul este aşezat pe o stâncă şi ocupa o suprafaţă de 50 mp. Iniţial avea o înălţime de 11m, dispunea de trei galerii etajate cu trei rânduri de guri pentru atac şi de un sistem de legătura cu cetatea. Turnul Negru, ca şi Turnul Alb, a fost construit pentru a împiedica instalarea inamicului pe Dealul Straja de unde acesta ar fi putut ataca cu mai multă uşurinţă cetatea. Astăzi în incinta turnului se afla un muzeu.

Poarta Ecaterinei

poarta-ecaterinei-una-din-portile-de-intrare-in-ce_42c458202602cb

Vechea poarta ieşea în afara zidurilor cetăţii şi dispunea de galerii din lemn etajate. În 1559 se construieşte în faţa porţii un turn pătrat, prevăzut cu un pod mobil pe lanţuri, peste şanţul cu apă. Zidurile care alcătuiau această poartă au fost demolate în 1827. În prezent se mai păstrează turnul din exterior.

Bastionul Postăvarilor

Bastionul Postăvarilor a fost unul dintre cele mai puternice puncte de apărare a cetăţii. Situat în colţul de est al cetăţii, conceput în formă de elipsă, bastionul, restaurat în anii trecuţi, poate fi văzut şi astăzi. Grosimea zidurilor este de 2 m, diametrul de 16 m, înălţimea de 12,7 m. Iniţial, bastionul a aparţinut breslei aurarilor care, aşa cum se atesta într-un document, l-a înzestrat cu 10 bombarde comandate la Praga şi cu 16 archebuze. În 1640 acesta este încredinţat postăvarilor de către aurarii care preiau un alt punct de apărare.

Poarta Şchei

poarta-schei_1052

Se află lângă Poarta Ecaterina şi a fost construită în perioada 1827 – 1828. Construită din piatră şi cărămidă în stil clasic, Poarta Şchei are forma unui arc de triumf cu trei intrări, una principală de mari dimensiuni în mijloc şi două intrări mai scunde în stânga şi în dreapta care sunt destinate pietonilor. Inscripţia în latină marchează momentul construirii porţii cât şi precizarea că această poartă a fost ridicată în urma vizitei împăratului Francisc I. la Braşov în anul 1817.

Tur al Romaniei pe la casele Kolping – organizat de firma PASSAGE

Contactați-ne DIRECT:

Str. Petofi Sandor, nr. 27, 500107
Brasov, Romania
+40 (0)748-013.598
+40 (0)268-413.529

Faceți o rezervare

Trimiteti un mesaj cu tipul de camera dorit, data de sosire, numarul de nopti pe care doriti sa il rezervati si va vom contacta imediat.